FOTOĞRAFLARDA KIRMIZI GÖZ DÜZELTME

Kırmızı göz sorunu, renkli fotoğraflarda insan veya bazı hayvanların gözbebeklerinin kırmızı çıkmasıdır. Taradığımız fotoğraflarda kırmızı göz sorunlarını opsiyonel olarak giderilebileceğimiz gibi dijital fotoğraf makinaları ile çekilmiş fotoğraflarda da kırmızı göz sorunlarının giderilmesi hizmetlerini veriyoruz.

Fotoğraflarda Kırmızı Göz Neden Oluşur

Genellikle karanlık ortamlarda, Flaş kullanılarak çekilen renkli insan veya bazı hayvan fotoğraflarında kırmızı göz oluşur, yakından çekilen fotoğraflarda daha sık görülür. Bu sorun fotoğraf makinasının flaşından çıkan ışığın gözün retina tabakasına vurarak yansıması sonucu oluşur. Gözbebekleri aydınlık ortamlarda küçülerek gözün içine giren ışık miktarını azaltır ama gözbebeklerinin küçülme hareketi flaşın patlama hızına yetimeyecek kadar yavaş olduğu için gözbebeğinden içeriye giren ışık gözdibine vurarak geri yansır, fotoğraf makinasıda bu görüntüyü kaydeder.

Kırmızı rengi sebebi ise fotoğraf makinasının flaşından çıkan ışığın retinanın arkasında gözü besleyen kan damarlarının rengini almasıdır.

Açık tenli ve mavi gözlü insanların fotoğraflarında kırmızı göz durumu bu özelliklerdeki insanların gözdibinde melanin maddesinin az olması sebebi ile daha fazla görülebilmektedir.

Çocuk fotoğraflarında da kırmızı gözün görülme oranı yüksektir. Bunun sebebi ise çocukların gözlerinin karanlığa uyum sağlamalarının yetişkinlere oranla daha hızlı olmasıdır yani çocukların gözbebekleri az ışıklı ortamlarda daha çabuk büyür ve kırmızı göz sorunu daha çok görülür.

Çocuk resimlerinde karşıdan alınan pozlarda bir gözde kırmızı göz var ve diğerinde yoksa bir tür kanser olan retinoblastoma belirtisi olabilir.


Kırmızı gözü önleme teknikleri

  • Flaşların yansıtıcılar kullanılarak fotoğrafı çekilecek kişiye yönlendirilmesi.
  • Flaşların gözbebeklerine eğik bir açı ile konumlandırılması ışığın göze fotoğraf makinasının optik aksından başka bir akstan gireceği için ışık yansıması önlenmiş olur.
  • Mümkünse ortam ışığının arttırılarak flaşsız çekim yapılması.
  • Enstantane hızının düşürülmesi ve diyafram açıklığı arttırılarak objektiften içeri giren ışık miktarı arttırılıp flaş kullanmaktan kaçınılabilir.
  • Fotoğraf makinası alırken kırmızı göz önleyici yeteneklere sahip makinaların tercih edilmesi.
  • Fotoğrafı çekilecek kişinin fotoğraf makinasının dışındaki bir yere bakmasını sağlamak.

Tüm bu önlemlere rağmen kırmızı göz durumu ile karşılaştığınız fotoğraflarınızı Resim Düzenleme yazılımları ile kendiniz düzeltmeyi deneyebilir veya bizden yardım isteyebilirsiniz.